27 December 2011

FREEBIES Lagiiiiii !!! (:

‎بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم


#winkwink# Doodle lagi untuk muuuu ! ^_^ 
Nah doodle . Free j , ambillah kalau suka .




Klik pada gambar untuk tumbesaran ^^


Ehem eheeemm ,, amacam ? Ada komen ? Sila sila ^o^

Pon Pon ~ Doodle FREE

‎بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم


Saya ada buat dodol , ehh err doodle . Hah nak tengok ke ? Taknak takpe . Jum jum , dodol err doodle neyy freebies jugak . Ambil laa kalau suka ^_^ Sahabat sahabat yang nak tengok doodle tuu , jum ikut saya (:

…….♥#########♥.................................................
…..♥#############♥..........................................
…♥###############♥........................................
..♥#################♥………………♥###♥.............
..♥##################♥……….♥#########♥.....
….♥#################♥……♥#############♥.
…….♥################♥..♥###############♥
………♥################♥################♥
………..♥###############################♥
…………..♥############################♥
…………….♥#########################♥
………………♥######################♥
………………..♥###################♥
………………….♥#################♥
……………………♥##############♥
………………………♥###########♥
………………………..♥#########♥
………………………….♥#######♥
……………………………♥#####♥
……………………………..♥###♥
……………………………….♥#♥
…………………………………♥
…………………………………♥
……………………………….♥
……………………………..♥
……………………………♥
…………………………♥
……………………….♥
…………………….♥
………………….♥
………………♥
………….♥
………♥
……♥
…..♥
……♥………………….♥…♥
……….♥………….♥…………♥
…………..♥…..♥………………♥
……………….♥………………..♥
…………….♥……♥…………..♥
…………..♥………….♥….♥
………….♥
………..♥
……….♥
………♥
………♥
……….♥
…………..♥
……………….♥
……………………..♥
………………………….♥
……………………………♥
……………………………♥
…………………………♥
…………………….♥
………………♥
………….♥
…….♥
…♥
.♥………………………..♥….♥
♥……………………..♥………..♥
.♥………………….♥…………….♥
..♥……………….♥………………♥
…♥………………………………♥
…..♥………………… ……..♥
……..♥…............... .♥
………..♥……………….♥
…………..♥…………..♥
………………♥…….♥
…………………♥..♥
…………………..♥



Err tahu la tak cantik . Tapi asal niat yang 'cantik' , kann ? Nak ambil ? Bole j , nama pun free kan . Lagipun , doodle nie saya buat khas untuk memberi semangat kepada sahabat sahabat yang tengah bergelumang dengan masalah , yang tak tuu sebagai tarbiyyah . Yang baik dijadikan pedoman , yang kureng tuu bole dijadikan sempadan ........... siamm kutt hehe takde lah XD

25 December 2011

Doodle Muslimah

‎بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم


Alhamdulillah ^^, Special untuk sahabat sahabat ^_^ hmm ada hadiah doodle yang tak cantik nie untuk anda . Kalau nak ambil laa . Ni guna Photoshop , sebelum nie buat doodle guna excel j . Setelah lama meninggalkan ps sendirian , akhirnyee ada juga masa untuk menjenguk ps yang dah berhabuk neyy . hee (:

Nah , doodle yang tak cantik ni ...






Alaa tahu tak cantik pun kan . Tapi tetap bersyukur , moga ALLAH redha (: ya ya tw doodle nie tak comel , tapi sesiapa yang nak tuu bole ambil , free j ^_^

InsyaALLAH , kalau ada kesempatan , nanti saya bagi freebies lagi ea (: Dan buat tutorial cara membuat doodle juga , insyaALLAH ^_^

22 December 2011

HALAWATUL UKHUWWAH



‎بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم


Aku meraba dalam kegelapan...
Mencari sinar harapan...



Ukhuwwah ,
Menyebutnya mudah melaksanakan payah ,
Membinanya senang menjaganya susah ,
Dalam diri perlukan tabah ,
Juga perlu minta pertolongan ALLAH .

Ukhuwwah ,
Dalam kumencari dirimu ,
Banyak pengajaran yang aku pelajari ,
Ukhuwwah itu tersangatlah mahal ,
Ukhuwwah juga bukanlah hanya kenal .

Ukhuwwah ,
Setelah kutemukanmu ,
Hidup menjadi indah selalu ,
Fikiran tenang tak seperti dahulu ,
Moga mendapat keredhaan MU .

Ukhuwwah ,
Makin hari makin mekar ,
Harum mewangi menambat hati ,
Janji terpateri hidup dan mati ,
Kerana Ilahi .

Ukhuwwah ,
Lumrah hidup putih ada hitamnya ,
Bumi mana tidak dituruni hujan ,
Dalam menjaga ukhuwwah jangan goyah ,
Meskipun cabaran dan dugaan melimpah ruah ,
Anggaplah diuji kerana disayangi ALLAH .

Ukhuwwah ,
Jangan hampa jangan berputus asa ,
Musyawwarah menjadi jalannya ,
Tempuhi dugaan demi dugaan bersama sama ,
Salinglah nasihat menasihati ,
Agar tidak gugur dihempas badai nanti .

Ukhuwwah ,
Setelah lama kuberjuang mempertahankanmu ,
Akhirnya kenikmatan dapat dirasai ,
Namun kupercaya itu takkan berakhir lagi ,
Selagi maut belum menjemput kami ,
Pasti akan sentiasa dilambung badai yang mencemburui ,
Meskipun begitu ,
Kami kan teguh berdiri ,
Dengan pertolongan Ilahi ! 





15 December 2011

Apa itu bx-l4u1mh







‎بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم



Pernah tak anda buka Design tiba tiba keluar error seperti gambar di atas . ALLAH , saya baru j terkena error nie . Ia terjadi kerana kita ada edit something jadi error k hape k , hmm tak tahu nak jelaskan macam mana . Tapi tu tak penting , yang penting kalau anda ada kena error seperti gambar kat atas ni , ni tutorial untuk kembali NORMAL .

1. Jangan PANIK !!! ( Mesti ramai yang lemah urat sendi bila dapat error ni , hehe me too )

2. Anda WAJIB CLEARKAN SEMUA COOKIES dan CACHE anda !! Tak tahu caranya , meh sini nak ajar .

- Untuk pengguna Firefox , bukak browser , tekan kat 'tools' yang kat atas sekali tu , pilih 'clear recent history' , then ada keluar something seperti gambar di bawah . Anda perlu tick dan ikut semuanya seperti gambar di bawah ni yew .



Bagi pengguna Google Chrome , once your browser is open , press Control  +  Shift  +  Delete . Then akan keluar box seperti gambar kat atas juga , macam j bukan exactly . Pastikan tick pada cookies dan cache j tau .

Okay dah ikut semuanye k ? Dah ? So , kau tengok aku tu kenapa pula ? hekhekhek ,, Tekan 'clear now' laa . Alhamdulillah wa insyaALLAH , anda takkan bertemu lagi dengan error tersebut . kalau jumpa jugak kira anda ada 'jodoh' kot dengan error tu . hee ~ takde la , kalau jumpe lagi error tu , bole layari ( cehh :P )  : http://perindurasulullah.blogspot.com dan cari tutorial ini .

Cerr anda buka blog kemudian Design yang merupakan tempat error tu bermastautin sebelum ni . Kalau dah normal , saya teka , mesti anda kata :

- weeeeeeeheeeeee !!!
- wuuuuuuuhhuuuuu !!!
- yeahhhhhhhhhhhh !!!
- yeeeeeeehaaaaaa !!!

Tapi saya sarankan , bagi yang MUSLIMS tu , ucaplah ALHAMDULILLAH . Puji ALLAH , sebab tanpa keizinan DIA yang MAHA BERKUASA tu , TAK MUNGKIN akan kembali normal . Malah semuanya berlaku dengan izinNYA , dan moga ia juga berlaku dengan REDHANYA .

Hmm . Sedihnyee tengok muka pengguna internet selain daripada firefox dan GC , diorang nampak blur dengan tutorial ni sebab tutor ni takde cara untuk mereka . 
Takpe takpe , saya dah carikan tutorial terbaik untuk anda , bole buka    sini .

PANTUN NASIHAT

‎بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم


BAJU NIPIS NAMPAK BAYANG ,
PEHA GEBU SAJA DITAYANG ,
LEBIH BAIK TAK PAKAI BAJU LAGI SENANG ,
DAH TENTU BOLE TUNJUK TERANG TERANG .


BAJU KETAT SELUAR PULAK SENDAT ,
PAKAI TUDUNG PULA JUST IKAT IKAT ,
DARI MULA MEMANG SANGAT BUKAN ADAT ,
DI SUDUT AGAMA PUN GAYA TAK BERKAT .




TUDUNG JARANG BAJU NIPIS ,
PAKAI SIKIT BOLE NAMPAK "GARIS' ,
MATA ORANG TERBELIAK , KITA MEMBENGIS ,
BILA KENA KUTUK , KENAPA MENANGIS ?


LENGAN PENDEK , BLAUS GANTUNG ,
JEANS KETAT MELEKAT DI PUNGGUNG ,
JADI ORANG ISLAM NI SEBENARNYA BERUNTUNG ,
AGAMA TAK PENAH SURUH BERBUNGKUS MACAM POCONG . (hambekk)




APA RASANYA KEPALA BERTUDUNG , KAIN TERBELAH ?
KALAU TAKAT RAMBUT ORANG KURANG GHAIRAH ,
LAIN KALAU PEHA GEBU , ATAU TERNAMPAK LURAH ,
MATA YANG MEMANDANG BOLE TERKELUAR DARAH .




KEBAYA KETAT , KAIN TERBELAH ,
IKAT TUDUNG PULA MACAM TAK SUDAH ,
NAK IKUT SURUHAN AGAMA MUNGKIN TAK MUDAH ,
TAPI ISLAM ITU SEBENARNYA INDAH .


PAKAI SEXY NAK TAWAN LELAKI ,
JAUH DI SUDUT HATI LELAKI PUN TAK INGIN PEREMPUAN MACAM NI ,
TERASA DIRI TU PALING HOT DI BUMI ,
HINGGA 'TERLANJUR' HOT DI UKHRAWI .




BUKAN NAK MENGHINA BUKAN NAK MEMERLI ,
HANYA INGIN MENASIHATI ,
BUKAN UNTUK UMUM SAHAJA MALAH UNTUK DIRI INI ,
SEBAGAI TANDA SAYANG SESAMA ISLAMI .

Wallahu'alam (:

08 December 2011

Tukar Warna Highlight

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام  عليكم

Agak agak anda warna default highlight kita tu cantik tak ? Okay la kalau anda rasa cantik . Hari ni saya nak ajar cara ubah warna highlight ( untuk blog j laa ) bagi bloggers yang nak warna highlight mereka adalah warna pilihan mereka sendiri . Yang suka warna default highlight jangan nak menyibuk !! hehe , takdelah . Tutorial dia ringkas j (:


Tengok saya punya highlight . Cantik kann ? hehe (:


Kalau taknampak , klik j kat gambar .


Okay , ini tutorial nye :

1. As usual - Dashboard - Design - Edit Html - Expand Widget Templates 

2. Search code ni ( menggunakan sistem Ctrl + F ) : 

a:link {                                  




3. Dah jumpa ? Okay , then copy code bawah ni dan paste pada bahagian atas code a:link { tadi .

::selection {
background: #ffffff; /* Safari */
color: #000000;
}
::-moz-selection { background: #ffffff; /* Firefox */
color: #000000; }




4. Code yang berwarna biru di atas ni boleh tukar mengikut warna pilihan anda sendiri . Code warna boleh dipilih di sini .


5. Save dan lihat hasilnya . Jangan preview sebab waktu preview kita tak boleh highlight .



SELAMAT MENCUBA DAN BITTAUFIQ WANNAJAH !! (: 

06 December 2011

Cara Buat Kotak Tempat Letak Html Codes

‎بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم

Tutorial ni sesuai untuk bloggers yang buat tutorial , lagi lagi yang menggunakan code html . Tau tak kotak macam mana ? Okay , kalau tak tahu tengok je kat bawah ni , yang warna pink (:


Contoh gambar :


Klik pada gambar kalau tak nampak .






Ni tutorial dia :


1. Dashboard - New post - Edit Html


Copy code ni :

<span><div style="border:  1px solid rgb(0,0,0); padding: 7px 5px 7px 10px; width: 500px; background:               #FE72BA">TYPE AYAT ANDA / CODE HTML ANDA</div></span>   

Nota :


Yang warna hijau tu border . Boleh pilih kat bawah ni nak border macam mana :



1. dotted;
2. dashed;
3. solid;
4. double;
5. groove;
6. ridge;
7. inset;
8. outset;

Yang warna kuning tu keluasan kotak .


Yang warna biru tu warna background dia . Code #FE72BA ni warna pink macam kat atas .
Kalau nak warna lain boleh cari kat sini .  


SELAMAT MENCUBA DAN BITTAUFIQ WANNAJAH !! (:



05 December 2011

Cara HILANGkan Navbar



بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته








Navbar . Tahukan ? Takpela , saya nak letak gambar jugak . Bagi yang tak tahu natang pe tu navbar , jom kita gerakkan biji mata kita kat gambar di bawah ^^ 


Inilah navbar (:


Okay . Sesetengah bloggers beranggapan navbar merimaskan blog mereka . So , jom kita hilangkan navbar !! 
Memandangkan sesetengah daripada kita ni berbeza templates , so saya ada 2 cara untuk diajar .

Ni tutorial nye :

CARA PERTAMA :

1. Dashboard - Design - Edit Html - Expand widget templates

2. Search code navbar dengan menggunakan sistem klik ctrl + F .

3. Dari code di bawah navbar , ada code : display: block 
Kann ? Okay , then tukar code tersebut kepada display: none .
Hah , tak faham . Alright , tengok contoh kat bawah ni .




4. Save dan lihatlah hasilnye . 
" Alaa , tak jadi pung ."
Hmm . Kita kan ada 2 cara . Jom tengok cara yang kedua bagi yang tak jumpa code seperti cara pertama ini .


CARA KEDUA :

1. As usual , Dashboard - Design - Edit Html

2. Search code body . Tapi memandangkan ada banyak code body , anda perlulah scroll pelan pelan dari atas hingga anda menjumpai seperti code dibawah :



2. Dah jumpa ? Okay , then anda perlu copy code di bawah ini dan paste kan pada SEBELUM code body tadi seperti yang telah di highlight dalam gambar di atas .


#navbar-iframe { display: none ; }


3. Save dan lihat hasilnya .



SELAMAT MENCUBA DAN BITTAUFIQ WANNAJAH !! (:

04 December 2011

Cara MengCOPY Content Blog Yang Disabled Right-Click







بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Hari ni saya nak ajar macam mana nak copy sesuatu daripada sesebuah blog yang disabled right-click mereka . Senang j . Mungkin ramai yang dah tahu , tapi saya nak buat jugak . Ringkas j tutorial kali ni (:

Highlight content yang hendak di copy kemudian tekan ctrl + c . Huhu , belum habis lagi . Hmm , katakanlah owner blog tu disabled right-click and highlight sekali ? Macam mana nak copy sedangkan highlight pun takbole . Relax . Senang j . Ni tutorial dia :

1. Mula - mula pergi setting seperti gambar di bawah :


Gambar ini bagi pengguna Google Chrome sahaja .



Klik sahaja pada gambar di atas kalau tak nampak .

2. Dah tekan setting , akan keluar kotak , tekan Options , then kat belah kiri tu tekan Under Hood , then Content setting , then dekat bahagian JavaScript , tekan kat "Do not allow any site to run JavaScript." . And lastly , anda bole highlight dan copy mana mana content blog yang anda suka . 

PERHATIAN !! 

Selepas anda dah copy , anda perlu setting semula mengikut step step tadi dan klik pada "Allow all sites to run JavaScript (recommended)." . Kalau anda tak ubah semula setting kepada "Allow all sites to run JavaScript (recommended)" , apa apa content di blog anda yang menggunakan html codes / javascript tidak berfungsi . 

Wallahu'alam (:

SELAMAT MENCUBA DAN BITTAUFIQ WANNAJAH !!(: