08 December 2011

Tukar Warna Highlight

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام  عليكم

Agak agak anda warna default highlight kita tu cantik tak ? Okay la kalau anda rasa cantik . Hari ni saya nak ajar cara ubah warna highlight ( untuk blog j laa ) bagi bloggers yang nak warna highlight mereka adalah warna pilihan mereka sendiri . Yang suka warna default highlight jangan nak menyibuk !! hehe , takdelah . Tutorial dia ringkas j (:


Tengok saya punya highlight . Cantik kann ? hehe (:


Kalau taknampak , klik j kat gambar .


Okay , ini tutorial nye :

1. As usual - Dashboard - Design - Edit Html - Expand Widget Templates 

2. Search code ni ( menggunakan sistem Ctrl + F ) : 

a:link {                                  




3. Dah jumpa ? Okay , then copy code bawah ni dan paste pada bahagian atas code a:link { tadi .

::selection {
background: #ffffff; /* Safari */
color: #000000;
}
::-moz-selection { background: #ffffff; /* Firefox */
color: #000000; }




4. Code yang berwarna biru di atas ni boleh tukar mengikut warna pilihan anda sendiri . Code warna boleh dipilih di sini .


5. Save dan lihat hasilnya . Jangan preview sebab waktu preview kita tak boleh highlight .



SELAMAT MENCUBA DAN BITTAUFIQ WANNAJAH !! (: 

No comments: