05 December 2011

Cara HILANGkan Navbar



بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته








Navbar . Tahukan ? Takpela , saya nak letak gambar jugak . Bagi yang tak tahu natang pe tu navbar , jom kita gerakkan biji mata kita kat gambar di bawah ^^ 


Inilah navbar (:


Okay . Sesetengah bloggers beranggapan navbar merimaskan blog mereka . So , jom kita hilangkan navbar !! 
Memandangkan sesetengah daripada kita ni berbeza templates , so saya ada 2 cara untuk diajar .

Ni tutorial nye :

CARA PERTAMA :

1. Dashboard - Design - Edit Html - Expand widget templates

2. Search code navbar dengan menggunakan sistem klik ctrl + F .

3. Dari code di bawah navbar , ada code : display: block 
Kann ? Okay , then tukar code tersebut kepada display: none .
Hah , tak faham . Alright , tengok contoh kat bawah ni .




4. Save dan lihatlah hasilnye . 
" Alaa , tak jadi pung ."
Hmm . Kita kan ada 2 cara . Jom tengok cara yang kedua bagi yang tak jumpa code seperti cara pertama ini .


CARA KEDUA :

1. As usual , Dashboard - Design - Edit Html

2. Search code body . Tapi memandangkan ada banyak code body , anda perlulah scroll pelan pelan dari atas hingga anda menjumpai seperti code dibawah :



2. Dah jumpa ? Okay , then anda perlu copy code di bawah ini dan paste kan pada SEBELUM code body tadi seperti yang telah di highlight dalam gambar di atas .


#navbar-iframe { display: none ; }


3. Save dan lihat hasilnya .



SELAMAT MENCUBA DAN BITTAUFIQ WANNAJAH !! (:

No comments: