04 December 2011

Cara MengCOPY Content Blog Yang Disabled Right-Click







بِسْــــــــــــــــــمِ-اﷲِالرَّحْمَنِ-اارَّحِيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Hari ni saya nak ajar macam mana nak copy sesuatu daripada sesebuah blog yang disabled right-click mereka . Senang j . Mungkin ramai yang dah tahu , tapi saya nak buat jugak . Ringkas j tutorial kali ni (:

Highlight content yang hendak di copy kemudian tekan ctrl + c . Huhu , belum habis lagi . Hmm , katakanlah owner blog tu disabled right-click and highlight sekali ? Macam mana nak copy sedangkan highlight pun takbole . Relax . Senang j . Ni tutorial dia :

1. Mula - mula pergi setting seperti gambar di bawah :


Gambar ini bagi pengguna Google Chrome sahaja .



Klik sahaja pada gambar di atas kalau tak nampak .

2. Dah tekan setting , akan keluar kotak , tekan Options , then kat belah kiri tu tekan Under Hood , then Content setting , then dekat bahagian JavaScript , tekan kat "Do not allow any site to run JavaScript." . And lastly , anda bole highlight dan copy mana mana content blog yang anda suka . 

PERHATIAN !! 

Selepas anda dah copy , anda perlu setting semula mengikut step step tadi dan klik pada "Allow all sites to run JavaScript (recommended)." . Kalau anda tak ubah semula setting kepada "Allow all sites to run JavaScript (recommended)" , apa apa content di blog anda yang menggunakan html codes / javascript tidak berfungsi . 

Wallahu'alam (:

SELAMAT MENCUBA DAN BITTAUFIQ WANNAJAH !!(:

1 comment:

Si Hina Dambakan Cinta-NYA said...

maaf sebab saya tak tahu macam mana nak buat bagi users selain daripada google chrome ni .