02 January 2012

Cara Buat Scroll Box Untuk Blog Archive

‎بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم


Kaif haalukum fi hadzal yaumm ? Alhamdulillah . Khair . hmm dah lama tak buat tutorial kan , so kali neyy saya nak buat tutor macam mana nak buat scroll box untuk widget blog archive . Mesti anda rimas kan bila banyak sangat entries , nanti blog archive anda jadi panjang berjela . Okehh nak tahu tak cara buat scroll box tuu ? kalau nak jum ! (:

1. Dashboard - Design - Edit Html - Tick Expand Widget Templates
(Backup templates untuk langkah keselamatan blog anda)

2. Dengan menggunakan fungsi ctrl + F , cari code ini :

<div id='ArchiveList'>                 

3. Anda akan jumpa code ini <div class='widget-content'> sebelum code <div id='ArchiveList'>


4. Gantikan code <div class='widget-content'> tadi dengan code di bawah :

<div class='widget-content'  style='overflow:auto;height:200px'>                                           

5. Code biru di atas ialah saiz ketinggian Blog Archive anda . Anda boleh mengubahnya mengikut kesesuaian blog dan keinginan anda .


Bagi yang taktahu mende tu  Scroll Box , tengok gambar neyy .




6. Save dan lihat hasilnya . Ada masalah bolehh tanya .  Nak request tutorial pung bolehh .




No comments: