06 January 2015

Saya Blogger Baru :)



‎بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم


Pheww!
Letih. (Lap peluh di di dahi)

Siapa kata kerja suri rumah low-class?
Tak semestinya suri rumah tu takde ijazah. Mana tahu, dia lebih educated daripada kita. Tapi dia lebih memilih untuk jadi suri rumah tangga. Kerja dia mulia, so jangan main hina orang kerja suri rumah! 

Bukan marah, nasihat :)
Keh keh keh. But that's not the main point for this entry today.

Huu letihnya. Letih membersihkan blog ni. Blog yang sudah kutinggal hampir 3 tahun. Blog yang pernah menjadi sebahagian daripada rutin harianku. Blog yang kini penuh dengan sarang labah-labah, sarang semut, sarang anai-anai, sarang tikus, sarang kucing, sarang tebuan, sarrr.. (Banyak pulak cakapnya pun -.-)

Naik juling mataku ini, dek lama bermain dengan html code. Pehh ayat, kalah sasterawan!! (Menang budak tadika) Okay okay, maafkan keloyar-burukan daku. Keh keh.

Mungkin takde yang baca dah blog aku ni. Tapi, aku tetap nak ceritakan perjalanan seorang blogger setelah 3 tahun tidak berjalan di atas titian blogspot. Keh keh keh.

Mula-mula mestilah nak sign in dulu kan. Dan disitulah bermulanya ujian tahap kesabaranku ini. Dengan lagak selamba, taip email dan password laju-laju. Happy lah konon lama tak buka. Mana tahu followers naik 2 kali ganda! Keh keh. Jangan ditiru niat ini. Sangat menjejaskan rohani dan jasmani. Okay sambung, punyalah confident tahap Giant dalam cite Doraemon (Apekah??), tapi at last salahhh !! Kuang kuang kuanggg.. @.@

Takpe takpe, try lagi. ******** [ENTER].
WRONG PASSWORD! waa, time tu redha je lah kan. Dalam hati, kali ketiga aku buat kalau tak jadi jugak biarlah. Pasrah menyerah rah rah rah dah aku waktu tu. ******** [ENTER].
Dannn alhamdulillah BERJAYA!! 

Ramai jugak feedback kat chat box. Blog cabuk-mabuk-berhabuk macam ni pun orang kata lawa. Keh keh keh. Ketawaku sendirian. Takpe, sebab orang dah puji, kenalah buktikan. Tapi sempatlah aku su'zhon dengan diorang. "Ala, blog aku tak lawa pun puji lawa. Nak suruh aku follow la tu." Astaghfirullah.. T.T

Sedang mata melilau-lilau, tangan menyekroll-kroll (Scroll la, ayat zaman dulu keh keh..) TIBA-TIBA....

Aku terperasan akan beberapa kecacatan pada blog aku. Seingat aku masa aku tinggal, lain. Apa pulak penyakit dia? Font jadi lain, jadi besar-besar. Sidebar tak kemas. Dan background bertukar ke default. Sabo aje lahh. Aku tak fikir ada penggoda penggodam yang goda godam blog aku ni. 
So, apa-apa pun kenalah betulkan balik. Aku pun pergilah kat Template - Edit Html. Sekali lagi dahiku berkerut 15 lapis. Apesal pendek je html code blog aku? Pelik bin ajaib. Aku pun scroll ke bawah tengok apa yang hilang. Memang pelik dan lain sangat. Kod-kod yang dulu yang aku guna kalau nak edit and design blog dah hilang!!

Apa lagi, aku pun cepat-cepat ke rumah jiran sebelah dan bertanya dengan Pak cik Google yang jauh berpengalaman. Rupa-rupanya semua blog macam tu. Diorang buat new interface. Memang jadi macam ni. Sedihnya, macam mana nak design template blog ni...

Walau bagaimanapun, life must move on. So, terpaksarela lah aku edit kat css code. Payah sangat-sangat. Bukan semua yang jadi. Boleh dikatakan, setakat yang aku try n error hari ni hanya 30% yg menjadi. Jadi macam rugi pulak tutorial yang aku simpan dan hafal dulu. 

Dan satu lagi, kepada blogger yang guna tutorial blog ni, mungkin boleh dikatakan semua dah tak berfungsi. Aku pun tak try semua lagi. Letih melayan Kak Era a.k.a Error semua tu. Tapi seperti mana yang aku cakap, aku nak ubah sikit blog aku. Beribu kali tak jadi. Lebih-lebih lagi part nak tukar background blog, aku pun tak tahu apa masalah dia kenapa susah sangat nak tukar. Tukar tak bertukar jugak. Tapi (Banyak tapinye pun), alhamdulillah 'ala kulli hal wa ni'mah, berjaya juga aku tukar. Problem dia aku rasa mungkin freeze. Sebab aku guna Picture Window, then aku tukar ke Simple Template, pastu tukar balik ke Picture Window. Baru boleh tukar background. Tapi risiko dia semua yang aku design dulu-dulu lenyap ditelan bumi. 

So, apa lagi, aku terpaksarela lagi sekali untuk design balik. Macam yang aku kata, susah sangat. Memang majoriti tak menjadi. Dan setelah berputus asa untuk hari ini, jadilah ia macam yang anda-anda dan kamu-kamu dan awak-awak (Marah cikgu BM) nampak sekarang. Sekian. Tamatlah sudah kisahku ini. Terima kasih kerana membaca entry yang mungkin tiada manfaatnya. Tapi, aku harap korang tetap positif dan kreatif dengan mencipta pengajaran sendiri untuk kisah ini.


UPDATE!!

Hahaha. Alhamdulillah, rupa-rupanya ada cara nak edit html macam dulu-dulu.

Keep in touch. 
Wallahu'alam.


No comments: