19 March 2015

Bersabarlah

 السلام عليكم
‎بسم الله الرحمن الرحيم

"Aku dah tak boleh sabar ngan dia ni!"
"Kesabaran aku dah habis!"
"Sabar, sabar juga. Sabar ada batasnya!"


Apa ni marah-marah?
SABAR BOLEH TAK?!

Kehkehkeh. 

Sabar? Apakah?
Sabar : Menahan(mengawal) diri daripada marah.

Aku bagi ta'rif pendek je tentang sabar. 
Bagi panjang-panjang confirm awak-awak semua ni klik pangkah
kat atas ni. Macam lah aku tak tahu. Kehkeh.

1. Sabar - There's no LIMIT !!
2. Sabar itulah UBAT !!
3. Sabar - Kita MAMPU !!

Eh, siapa kata sabar tu ada limit? Siapa kata sabar tu ada batasnya?
Kalau awak... awak yang membaca sekarang ni berpendapat sebegitu rupa, takpelah.
Tapi, harap awak-awak sambung baca entri ini sampai habis.

Sabar. Allah banyak berfirman dalam Al-Quran supaya bersabar.
Marah? SABAR.
Sedih? SABAR.
Kecewa? SABAR.

Allah yang menjadikan semua benda yang kita nampak dan juga tak nampak. Paling penting, Allah lah yang menciptakan manusia. Sebagai khalifah di bumi.

Malah, semua perasaan kita Allah yang cipta. Jadi, sudah tentulah Allah yang ada penawarnya.
Ibarat aku ni seorang yang mencipta satu virus ni, vaksin dia pun mestilah yang tahu ialah AKU!
Nampak tak sekarang?
Apa? Tak nampak? Kalau tak nampak pendd... Err...

Ya, begitu jualah sabar. Allah suruh kita sabar sebab sabar tu takde limit. Kalau Allah tahu sabar ada limit, kenapa Allah suruh kita sabar? Cuba kembangkan otak anda dengan berfikir tentang ni sejenak.
Dan sabar itulah juga ubat kepada semua perasaan negatif tu. 

Ingat sahabat, 
Allah cipta kita.
Allah kenal diri kita, lebih daripada kita.
Allah tahu segalanya.

Jadi, jangan bantah kata Allah!

Bersabarlah.
Anda mampu sebenarnya.

Akhir kata, 
Inginku bingkiskan warkah cinta daripada-Nya,
Istimewa buat hamba-hambaNya yang dikasihi.

Al-Baqarah : 25
Al-Anfal : 46
Ali-Imran :146
Al-Baqarah : 155
Ali-Imran : 125
Ali-Imran : 186
Al-Furqan : 75
Saba' : 190

"Ya Allah, kenapa sukar untuk aku membelek halaman kalam-Mu sedangkan membelek laman di Internet sangat mudah bagiku?"

"Ya Allah, seandainya hati ini sudah keras seperti batu, kau gantikanlah ia dengan hati yang baru."

18 March 2015

#2 - Cara Untuk Mencantikkan Ruangan Komen

‎بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم


Setelah 3 tahun tak buka blog, macam-macam jadi kat blog ni. 
Tak nak cerita panjang. Sebab aku dah membebel banyak dalam entri ini

Pada coretan hambar ku ini, aku nak kongsikan cara mencantikkan ruangan komen.
Bagi yang baca blog aku selalu (ada ke? kehkeh), mesti pernah tahu yg aku pernah buat tutorial ni. Tapi...

Aku buat tadi, TAK MENJADI PUN ?!
So, aku pun main tekan-tekan, ubah kedudukan, cari coding lain yang macam sesuai. 
ALHAMDULILLAH !
Akhirnya, menjadi jugak. 

1. Dashboard - Template - Edit HTML - Ctrl + F

2. Cari kod ni :

#comments .comment-author {
3. Dah jumpa? Okay. Korang akan jumpa :

#comments .comment-author {
  padding-top: 1.5em;
  border-top: dashed 1px #ccc;
  border-top: dashed 1px rgba(128, 128, 128, .5);
  background-position: 0 1.5em;
}

4. So, korang gantikan kod kat step no. 3 dengan kod kat bawah ni :

#comments-block .comment-author{
background:#000000 !important;
-moz-border-radius: 40px 10px;
border-radius: 40px 10px;
padding:5px;
font-size:15px;
font-weight:bold;
border:4px dashed #000000;
}
#comments-block .comment-body{
margin: 0;
font-size: 15px;
border-left: 1px solid  #000000;
border-right: 1px solid #000000;
margin-top: -5px; /*position*/
padding: 5px;
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;
font-size: 13px;
font-weight: normal;
margin-bottom: 20px;
border-left: 2px dotted #000000;
border-right: 2px dashed #000000;
border-bottom: 2px solid #000000;
-moz-border-radius: 15px 10px;
border-radius: 15px 10px;
margin-top: -12px; /*position*/
padding: 5px;
5. Merah : Tukar warna
    Biru : Bentuk / Kadar lengkung dia - Korang just try n error je :)
    Oren : Jenis garisan
    Hijau : Ketebalan garisan

* Nak cari kod warna? Boleh ke ----> SANA
6. Preview. Kalau takde error. SAVE ! SIAP !
ALHAMDULILLAH ^_^

 

Cara Remove Subscribe To: Posts (Atom)

‎بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم


Tadi duk cuci mata tengok blog sendiri.
Nak cari kecacatan yang ada dalam blog ni.
Kehkeh. Rajin semacam je malam ni.
Tiba-tiba, nampak macam sakit pulak mata ni.
Kenapa ya?
Oh. rupa-rupanya angkara makhluk ni.
Ia sejenis bom yang boleh meletupkan komputer/laptop yg anda guna !
BAHAYAAAA !!

APAA?
Ni lahh ! ----> Subscribe to: Posts (Atom)

Kehkehkeh.
Krikk krikk. 
Eh, tak lawak ke?
Tak lawak pun takpe lah. HAHA

Jadi, aku nak ajar cara nak DEFUSE THE BOMB .
Sir, please defuse the bomb. Err, defuse the bomb sir ! BOOM ! O' man..
Kehkeh. Teringat game yg aku main dulu.

"Cakap banyak pulak, mana caranya?"

Okay, sabar ye boss!

1. Dashboard - Template - Edit HTML

2. Ctrl + F dan cari :

<!-- feed links --> 
3. Then, korang akan jumpa macam ni:

<!-- feed links -->
<b:include name='feedLinks'/>  
4. So, korang alih yang dibirukan tu supaya jadi macam ni:

<!-- feed links
<b:include name='feedLinks'/>   -->
5. Preview. No error? SAVE ! 

Cara Remove Attribution

‎بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم 


Malam ni nak kongsi cara nak buang ATTRIBUTION .
Hah, tahu ke tidak attribution tu apa??
Alah, cer scroll ke bawah sekali, yang ada tulis,
"Powered by Blogger" etc tu lah.

"Kenapa nak buang pulak?"

"Sebab bukan Blogger yang power, blog ni aku yg design. So, aku lah yg power!"

HAHA. Lawak la korang ni. (Taklawakpunsebenarnya)
Okehh. Tak banyak masa yg ada. So, let's do it now!

1. Dashboard - Template - Edit HTML
2. Bila dah keluar code-code html tu, korang klik sekali dekat ruangan codes tu.
3. Pastu, tekan Ctrl + F

4. Taip perkataan ni :

Attribution1
5. Dah jumpa macam ni :

 <b:widget id='Attribution1' locked='true' title='' type='Attribution'>
6. Kat perkataan 'true' tu, ubah kepada 'false'.

7. Preview, kalau takde error, tekan SAVE !

8. Yeyy! Eh? Siap dah ke? Belum lagi lah.

9. Pergi kat Layout.

10. Scroll sampai bawah sekali. Ada satu widget bernama 'Attribution' kan? Klik benda tu. Akan     keluar satu window kecil. Macam yang kebiasaan lah. Ada button, SAVE | CANCEL | REMOVE

11. Tekan button REMOVE. Done.

Selamat Mencuba,
Semoga Berjaya.