18 March 2015

#2 - Cara Untuk Mencantikkan Ruangan Komen

‎بسم الله الرحمن الرحيم السلام عليكم


Setelah 3 tahun tak buka blog, macam-macam jadi kat blog ni. 
Tak nak cerita panjang. Sebab aku dah membebel banyak dalam entri ini

Pada coretan hambar ku ini, aku nak kongsikan cara mencantikkan ruangan komen.
Bagi yang baca blog aku selalu (ada ke? kehkeh), mesti pernah tahu yg aku pernah buat tutorial ni. Tapi...

Aku buat tadi, TAK MENJADI PUN ?!
So, aku pun main tekan-tekan, ubah kedudukan, cari coding lain yang macam sesuai. 
ALHAMDULILLAH !
Akhirnya, menjadi jugak. 

1. Dashboard - Template - Edit HTML - Ctrl + F

2. Cari kod ni :

#comments .comment-author {
3. Dah jumpa? Okay. Korang akan jumpa :

#comments .comment-author {
  padding-top: 1.5em;
  border-top: dashed 1px #ccc;
  border-top: dashed 1px rgba(128, 128, 128, .5);
  background-position: 0 1.5em;
}

4. So, korang gantikan kod kat step no. 3 dengan kod kat bawah ni :

#comments-block .comment-author{
background:#000000 !important;
-moz-border-radius: 40px 10px;
border-radius: 40px 10px;
padding:5px;
font-size:15px;
font-weight:bold;
border:4px dashed #000000;
}
#comments-block .comment-body{
margin: 0;
font-size: 15px;
border-left: 1px solid  #000000;
border-right: 1px solid #000000;
margin-top: -5px; /*position*/
padding: 5px;
}
#comments-block .comment-footer{
margin:0;
font-size: 13px;
font-weight: normal;
margin-bottom: 20px;
border-left: 2px dotted #000000;
border-right: 2px dashed #000000;
border-bottom: 2px solid #000000;
-moz-border-radius: 15px 10px;
border-radius: 15px 10px;
margin-top: -12px; /*position*/
padding: 5px;
5. Merah : Tukar warna
    Biru : Bentuk / Kadar lengkung dia - Korang just try n error je :)
    Oren : Jenis garisan
    Hijau : Ketebalan garisan

* Nak cari kod warna? Boleh ke ----> SANA
6. Preview. Kalau takde error. SAVE ! SIAP !
ALHAMDULILLAH ^_^

 

No comments: