18 March 2015

Cara Remove Attribution

‎بسم الله الرحمن الرحيم
 السلام عليكم 


Malam ni nak kongsi cara nak buang ATTRIBUTION .
Hah, tahu ke tidak attribution tu apa??
Alah, cer scroll ke bawah sekali, yang ada tulis,
"Powered by Blogger" etc tu lah.

"Kenapa nak buang pulak?"

"Sebab bukan Blogger yang power, blog ni aku yg design. So, aku lah yg power!"

HAHA. Lawak la korang ni. (Taklawakpunsebenarnya)
Okehh. Tak banyak masa yg ada. So, let's do it now!

1. Dashboard - Template - Edit HTML
2. Bila dah keluar code-code html tu, korang klik sekali dekat ruangan codes tu.
3. Pastu, tekan Ctrl + F

4. Taip perkataan ni :

Attribution1
5. Dah jumpa macam ni :

 <b:widget id='Attribution1' locked='true' title='' type='Attribution'>
6. Kat perkataan 'true' tu, ubah kepada 'false'.

7. Preview, kalau takde error, tekan SAVE !

8. Yeyy! Eh? Siap dah ke? Belum lagi lah.

9. Pergi kat Layout.

10. Scroll sampai bawah sekali. Ada satu widget bernama 'Attribution' kan? Klik benda tu. Akan     keluar satu window kecil. Macam yang kebiasaan lah. Ada button, SAVE | CANCEL | REMOVE

11. Tekan button REMOVE. Done.

Selamat Mencuba,
Semoga Berjaya.














No comments: